Corona og litt til

Publisert 2. april 2020

Corona-viruset

Det er Corona-tider i Sør-Afrika også. Staten har innført strenge restriksjoner med stengte flyplasser og portforbud, i første omgang i tre uker. Det er kun lov til å handle mat og medisiner, eller gå til legen. Vi er veldig glade for at restriksjonene kom så fort, og kanskje forhindre et større utbrudd slik vi ser i deler av verden.

Hjemmekontor

Silvia har hjemmekontor, men det har hun i grunnen alltid hatt, så ingen store forandringer der. Kontoret er åpnet som vanlig, og har du spørsmål eller kommentarer kan du sende oss en e-post eller en melding på Messenger.

Våre feltarbeidere har fått beskjed om å holde seg hjemme, men vil fortsette med oppdateringer av barna når det er trygt å bevege seg ute igjen.

Gaver

Alle gaver til barna som ble kjøpt før portforbudet ble satt i verk (26. mars), har blitt gitt ut og bilder er sendt ut. Nye gaver vil bli gitt ut så snart situasjonen er under kontroll og vi kan dra ut igjen.

Nye fadderbarn

Som dere vet, har vi endret måten Zulufadder drives på. Vi satser mer på utdannelse og mindre på matesker. Dette innebærer at endel av dere har fått nytt fadderbarn. Dersom du svarte på skjemaet som vi sendte ut i august, har du fått ditt ønske oppfylt. Dersom vi ikke hørte fra deg, har vi tilpasset fadderskapet slik det passer best for oss.

Noen har valgt å ikke være fadder for et barn, men å støtte Gratton skole med bøker, teknologi, skoleuniformer og bedre lærere. Dersom du ønsker en slik ordning istedet for å ha et fadderbarn, ta gjerne kontakt med oss.

Matesker

Noen av familiene i Zulufadder kan ikke klare seg uten den månedlige matrasjonen fra oss. Med vårt nye system mottar de utvalgte familiene mer mat enn før, og det gjør at de kan konsentrere seg om å dekke andre nødvendige ting som elektrisitet, toalettsaker og transport for de pengene de har tilgjengelig selv. Disse familiene er VELDIG takknemlige og sender store takk hele veien til Norge!

Fra nå av deler vi opp mateskeutdelingen i mindre grupper slik at færre mennesker samles samtidig.

Studenter

Noen som også er super-takknemlige er våre studenter på høyere utdanning. De ville ikke fått den muligheten dersom støtten fra Zulufadder ikke var tilgjengelig. Vi har per i dag 45 studenter og de studerer en rekke forskjellige ting. Se listen her.

«Alle vil gå på Gratton»

Det føles litt slik, og det er vi strålende fornøyde med. Vi har hatt en enorm pågang og må avvise elever. Vi mottar allerede søknader for skolestart i januar 2021. Spesielt er vår videregående skole populær, og vi har i år totalt 450 elever og over 40 ansatte.

I 2019 hadde vi vår første avgangsklasse, og Gratton ble den skolen i distriktet med best resultater. Alle elevene klarte 100% bestått. Det er ikke så ofte vi skryter, men det resultatet er vi veldig stolte av!

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Studenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har jobbet for Zulufadder den siste tiden og har d

esignet et flott klasserom som de skulle komme til Sør-Afrika og bygge selv. Vi er veldig lei oss for at Corona-viruset har satt en stopper for besøket, men vi satser på at det blir klasserom allikevel! Studentene har samlet inn penger, og nå satser vi på at Rotary International skal hjelpe oss med resten. Rotary har en ordning der de gir 50% ekstra til alle innsamlede midler, og Rotary i Sogndal har i samarbeid med andre klubber allerede samlet inn en god del penger. Kanskje blir det to flotte klasserom 🙂

AHO - klasserom til Zulufadder/Gratton
Utkast av nytt klasserom til Gratton

 

Vi ser allerede behov for å bygge en egen videregående skole, og har begynt planleggingen rundt dette. Bl.a skal en Master-student fra AHO designe skolen som sitt Masteroppgaveprosjekt. Det er store kostnader involvert i å bygge en hel skole, og vi er avhengig av  å finne sponsorer til dette prosjektet. Det kommer mer informasjon etterhvert, men dersom dette er et prosjekt du eller din bedrift/organisasjon kan tenke dere å være med på, ta gjerne kontakt med oss allerede nå.

Husbygging

Vi bygger for tiden hus nummer 56. Det ble en bråstopp i byggingen da vi fikk portforbud, men vi er i gang igjen så snart det er mulig. Akkurat nå har vi penger til å bygge to hus til. Den sør-afrikanske staten har et byggeprosjekt som har gitt hus til 1000’er av familier, og også mange av våre familier har dratt nytte av dette. Heldigvis.

Mer: Bilder og info hus 55

Webside

Sakte men sikkert kommer den nye websiden vår på plass. Det gjenstår enda å få på plass endel innhold da vi ønsker å ha et arkiv av alt vi har gjort gjennom årene, samt presentere alle prosjektene våre. Noe av jobben består også av ting man ikke kan se, men som trengs for å ha oversikt over barn, faddere, innbetalinger, gaver, prosjekter, etc. Tusen takk for tålmodigheten!

Corona-hjelp

Til slutt – vi har opprettet en egen innsamlingsaksjon på Vipps for å støtte familier som får problemer pga Coronaviruset. Pengene skal gå til familier som trenger mat. Foreløpig vet vi ikke om noen som er rammet av selve viruset, men portforbudet gir samme innstramminger som i Norge: Mennesker mister jobben (permittering er ikke vanlig, i Sør-Afrika mister man jobben, og NAV (dvs lignende) eksisterer ikke).

Vårt Vipps nummer er 10400.
Internasjonale donasjoner: www.paypal.me/zulufadder

Tusen takk til dere som allerede har gitt en donasjon! 

Vi vil også nevne at vår hovedsponsor, NutraQ, ønsker å komme på banen for å hjelpe til under denne krisen.

Tusen takk for at dere er med oss! Det er tøffe tider i Norge også. Tenk først og fremst på dere selv!

Stay safe! Vask hender og hold avstand.

Hilsen Mari og Silvia

Ps.
Dersom du trenger nytt passord for å logge inn på websiden, kan du bruke e-postadressen din her: https://zulufadder.no/mine-sider/lost-password/