Det tikker mot jul

Klokken tikker mot jul og mot slutten av 2021 – og vi reflekterer over hva som har skjedd i Zululand i år. Det har (som vanlig) vært et innholdsrikt år, og vi gir dere en kort oppsummering.

Covid-19

Sør-Afrika er som resten av verden med lockdown, restriksjoner, munnbind og avstand. Munnbind ble innført ved lov allerede 1. mai 2020, og siden har vi ikke sett oss tilbake, hverken i skolegården eller på butikken.

Matrasjoner

Zulufadder jobber fortsatt i seks forskjellige distrikter utenfor Eshowe i Zululand. Ofte er det en bestemor som tar vare på barnebarna sine siden foreldrene enten har gått bort eller de har flyttet et annet sted for å finne jobb. Noen ganger hører familien aldri fra dem igjen. Bestemor mottar en liten trygd i måneden og det holder jo ikke når du skal mette mange sultne mager. Derfor får de som har det aller verst fortsatt en mateske fra oss hver måned. Familiene er svært takknemlige og VI igjen er takknemlige for hjelpen fra dere, som jo er årsaken til at familiene klarer seg!

Opptøyer

For noen måneder siden var det opptøyer i Sør-Afrika, og det gikk hardt utover Eshowe og omegn. Det var veldig skremmende! Lokalbefolkningen ble oppviglet til å stjele alt i butikkene før de enten knuste butikken eller satte fyr på den. Politiet gjorde ikke noe, og til slutt måtte presidenten sette inn hæren. Resultatet gjorde det umulig for folk å få tak i mat, og IGJEN kom dere faddere oss til unnsetning: Vi fikk ekstra penger til mat og en leid lastebil, som kjørte i timer for å handle til våre familier.

Varme klær og pledd

Vinteren i Sør-Afrika er kald, spesielt etter at solen går ned. Vi opprettet et klær/pledd-fond og dere sørget for at vi kunne gi ut varme klær og pledd i haugevis!

Gratton skole

Zulufadders hovedfokus de siste årene har vært utdanning. Vi har eget Utdanningsfond og vårt største prosjekt er Gratton skole. Fra vår spede start i 2009 da vi tok over skolen som hadde 31 elever, spol frem til januar 2022 hvor det skal gå 570 elever på skolen. Cirka 60 elever blir fullfinansiert av Zulufadder med skolepenger og internat.

Fordi Gratton scorer så høyt på nasjonale prøver, er skolen vår blitt en favoritt blant lokale familier som har råd til å betale skolepenger. Våre elever er veldig heldige som får denne sjansen, og det er igjen takket være dere! Hvordan ville livene deres ha vært ellers? Men de jobber hardt, og de får lønn for strevet! I flere klasser er Zulufadderbarna de BESTE elevene, og en av elevene ser ut til å gå ut av videregående til neste år med bare 6’ere! Er ikke det bare HELT fantastisk!?

I år var også første året som barna flyttet inn på eget Zulufadder-internat. Det har gått over all forventning, og vi kan tilby mer enn før, blant annet lærer barna å svømme.

Skolen er også utvidet og vi driver nå to campuser – vår nye campus for førskolen og 1-3. klasse, og vår opprinnelige campus som huser 4. til 12. klasse.

Studenter

I tillegg til Gratton gir vi/har gitt støtte til nesten 60 studenter på universitetsnivå. Noen er ferdig utdannet og er i jobb, andre tar videreutdanning og hvert år hjelper vi nye studenter som klarer inntakskravene. Det er en imponerende liste av utdanningstyper studentene har valgt.

Doremi barnehage

Popis barnehage «Doremi» går veldig bra etter nedstegning i flere måneder i 2020. Hun er en motivator og pådriver av de sjeldne og barna elsker henne!

Brev fra fadderbarn

Vi fikk et brev fra en Zulufadderjente, med takk til fadderen sin. Takket være den norske fadderen har hun fått et HELT ANNET LIV enn hun ville ha fått. Og dette gjelder jo ALLE barna våre! Dere ANER ikke hvilken forskjell dere gjør!
(Artikkelen fortsetter under bildet)

God jul 2021

Tusen takk!

Dette er jo et nyhetsbrev, takkebrev og julebrev i kombinasjon! Vi vil takke hver og en av dere – enten dere har vært faddere hos oss i 17 år(!) eller er helt nye faddere (Velkommen!) og ønske dere en nydelig jul uten smitte, uten stress, uten dumme ting. Og gi dere vissheten om at alle dere faddere og bidragsytere gjør en enorm forskjell for mange mennesker, som hvis de visste at det ble skrevet et brev, ville ha ropt «Siyabonga kakhulu» (Tusen takk på zulu).

Da gjenstår det bare å si “Jabulela Ukhisimusi” – dvs God jul – og et riktig godt nytt år ønskes alle dere fantastiske folk der ute!

Til slutt en stor takk til alle som har gitt julegaver! De fleste gavene er gitt ut og gavebildene er sendt ut, og noen få barn besøker slektninger i ferien og vil få gaven i januar. Se bilder fra julegavedagene nedenfor.

Gode klemmer fra
Mari, Silvia og resten av teamet vårt 💖

Video: Zulufadder 2021