Opptøyene i Sør-Afrika (2021)

Fullført

April 2022 – tid til ettertanke

Mens krigen i Ukraina herjer går det veldig mange tanker til alle som lider der nå. Opptøyene i Sør-Afrika i juli i fjor var fryktelig skremmende, men – de var over på under en uke og det var ingen bomber. Hva ukrainerne (og alle andre som opplever krig) går gjennom er helt ufattelig ❤️🇺🇦❤️

Dette prosjektet er nå avsluttet, men vi har opprettet et Matfond som hjelper familier som ikke er i prosjektet, men som trenger litt hjelp til å komme gjennom vanskelige perioder.

Oppdatering – august 2021

Heldigvis roet opptøyene i Sør-Afrika seg forholdsvis raskt. Det kommer til å ta tid å bygge opp igjen, men vi ser at butikker som ikke ble totalskadet av brann åpner opp igjen. Engrosbutikken som leverer mat til Zulufadder var en av de som fikk mest skade, og de har åpnet en liten midlertidig butikk de siste dagene.

Vi er helt overveldet over hjelpen vi fikk fra både faddere og andre støttespillere! I løpet av august har vi gitt mat til veldig mange som ikke hadde tilgang til mat, se fotogalleriet under.

TUSEN TAKK for all hjelp – og for alle støttemeldingene vi har mottatt 💖💖💖

 


Opptøyer i Sør-Afrika

Den siste uken har det har vært store opptøyer i de sør-afrikanske provinsene KwaZulu-Natal og Gauteng. Bakgrunnen for opptøyene er politisk, og som en ikke-politisk organisasjon ønsker vi ikke å kommentere på dette.

Eshowe (KwaZulu-Natal), hjemstedet til Zulufadder, er hardt rammet. Kjøpesentre, alle typer butikker og lagre er knust og plyndret og noen har blitt satt fyr på. Såvidt vi vet har ingen i Eshowe mistet livet.

De siste dagene har vært preget av mange tanker, både om den umiddelbare faren og de langsiktige utsiktene:

  • Er det sikkert å bo her?
  • Kommer alle til å ha nok mat de neste ukene/månedene?
  • Hva med Zulufadder – kommer vi oss gjennom dette slik at vi kan fortsette jobben vår?
  • Hva med Gratton – skolen vår – må elever slutte fordi de ikke kan betale skolepenger?
  • Kan vi betale lønn til lærere og andre ansatte, eller kommer de OGSÅ til å havne på listen over de mange tusen som har mistet jobben?

Optimisme

Det viktige nå er at flertallet av det sør-afrikanske folket står sammen og ønsker at opptøyene og plyndringen skal ta slutt. Oppryddingen har startet, planer for oppbygging er i gang, butikker som ikke har blitt plyndret holder åpne noen timer hver dag, og organisasjoner deler ut mat. Det kommer til å ta lang tid, men arbeidet er allerede i gang.

Optimismen har allerede tatt over. Dette skal vi klare – sammen!

Hva skjer nå

  • Butikken som har levert matesker til våre familier siden 2007 er fullstendig knust og plyndret. Vi vet ikke hvor lang tid det tar før de er i sving igjen. Fredag morgen kom en del mennesker sammen og ryddet opp – og den lille maten som var igjen i butikken ble gitt til de som hjalp til.
  • Gratton er stengt til 26. juli (Covid-nedstegning pga høy smitte, kombinert med vinterferie). Vi kan ikke åpne internatene før vi har tilgang til mat.

Alle monner drar

  • Dersom du ønsker å hjelpe Zulufadder har vi opprettet et matfond – vi kjøper mat og deler ut til de som trenger det mest så snart mat er tilgjengelig.
  • Man kan også gi støtte på vårt Vipps-nummer 10400 eller bankkonto 5081 07 78617 (merk gjerne med “Matfond”)

Vi som driver Zulufadder i Eshowe har det bra, og selv om situasjonen har vært veldig vanskelig, ser vi fremover og vi øyner HÅP!

Ps. Vårt normale nyhetsbrev for juli utgår, men vi holder dere oppdatert via Facebook og Instagram.