Zulufadders vei videre (2019)

Publisert 3. august 2019

I år er det 15 år siden Zulufadder startet. Mari var på ferie i Sør-Afrika og kom til Eshowe. Der møtte hun den pensjonerte sykepleieren Aurelia som drev suppekjøkken.

Mari bestemte seg for at her kunne hun hjelpe, selv om hun ikke hadde noen erfaring med dette. Hun skjønte fort at det var mat, klær, skole, og medisinsk hjelp og kunnskap som var det viktigste. Alt som er en selvfølge i Norge!

I 2006 flyttet Silvia til Sør-Afrika for å jobbe for Zulufadder, og sammen med ektemannen, Nick, fikk de Zulufadder til å bli en bærekraftig organisasjon som gjennom årene totalt har støttet ca 2000 barn og deres storfamilier. Vanvittig bra! Men uten generøse faddere og bedrifter i Norge, hadde det ikke vært mulig. Fra 2004 til 2019 har vi nå rundt tusen trofaste faddere! I tillegg til alle bedrifter som har støttet oss med små og store beløp.

Zulufadder er høyt verdsatt i områdene vi jobber. Folk vet at de kan stole på oss. Ved hjemmebesøk finner feltarbeidere våre familienes behov; mat, medisinering og ikke minst hjelp til å få id-papirer, så de får den trygden og pensjonen de har krav på. HIV-testing var en del av arbeidet vårt før, nå har Leger Uten Grenser overtatt dette, heldigvis. En ting er sikkert; hverdagen til de fleste vi hjelper har forbedret seg betraktelig. Hverken Silvia eller jeg har noen form for utdannelse innen bistand, men vi har arbeidet etter prinsippet «Sunn, norsk fornuft». Det synes vi at vi er kommet langt med!

Intet er bedre nytt for oss

Vårt mål var og er at familiene skal kunne klare seg selv og barna skal gå på skole. Takket være våre fantastiske faddere og sponsorer, så er vi snart der! Mange, mange har også fått nye hus, grønnsakshager og jobb med vår hjelp!! Dette er SÅ gledelig!

Den offentlige skolen i Sør-Afrika

Vi er imidlertid frustrerte over det offentlige skolesystemet! Det har lav standard, høyt fravær av lærere og elever, ingen teknologi, manglende bøker og annet utstyr.

På grunn av den offentlige skolens standard er det dessverre mange barn som ikke får den utdanningen de burde ha fått, blant annet fordi lærerkreftene ikke er gode nok. Vi ønsker å gi så mange som mulig en god utdannelse – det er det aller viktigste et barn kan få for å kunne klare seg ut av fattigdom.

I 2009 spurte den private skolen Gratton om vi ville overta driften. Det ville vi. Nå går det over 400 elever der. I 2009 var det 31 elever… Den gang var det kun barneskole, men i år uteksamineres våre første elever på videregående skole. Jippi!!

På Gratton satser vi også på tidlig læring, og vi skal nå renovere barnehagen og førskolen slik at vi kan tilby plass til flere barn.

Tusen takk!

Nok en gang takket være faddere og sponsorer, som har øremerket sine donasjoner, har vi bygget internater, klasserom, pc-er, laboratorium, fått bedre lærere og en FANTASTISK REKTOR! Elevene gjør det bra på nasjonale prøver og Gratton har blitt den skolen de lokale barna også ønsker å gå på.

Ikke alle elevene på Gratton er Zulufadderbarn. Det har vi ikke penger til! DESSVERRE! Det hadde jo vært vårt ALLER største ønske!

 

Nå er vi ved kjernen i dette brevet

Zulufadder ble startet som et suppekjøkken i en stor hall og en månedlig mateske til underernærte og fattige barn og deres familier. I tillegg skulle barna gå på skole for å få være en del av prosjektet. Nå ser vi at de fleste familiene kan klare seg UTEN matesken da levestandarden i Sør-Afrika generelt har blitt bedre. Når Zulufadder er kommet HIT, så HÅPER vi at alle er enige i at vi skal fortsette, og at bedre UTDANNING til flere er den BESTE investeringen vi kan gjøre! Da får ungdommene en solid plattform å bygge videre på.

Riktignok er det fortsatt noen familier som trenger hjelp, og de vil fortsatt ha faddere og få mat hver måned til de kan klare seg selv.

Vi har i dag 34 Zulufadder-studenter på universitetet hvorav 18 er jenter. Slik har det gått med tre tidligere studenter, som alle fikk fadder i 2006:

  • For noen uker siden gikk Nosipho ut med LAUD i nursing science på universitetet. Hennes trofaste fadder har vært en påkleder ved Nationaltheatret i Oslo.
  • Given, en ung mann med geologi- og miljøstudier bak seg, fløy til Zambia i forrige måned for å undersøke jordsmonnet før selskapet han jobber i starter et prosjekt.
  • På kontoret i Eshowe sitter Nomvula, en eksepsjonell flink jente som tar seg av veldig mye av administrasjonen i Zulufadder.

Slike historier varmer godt i hjertet – og fremover ønsker vi MANGE slike historier!

Vi satser på utdannelse

Fra januar 2020 vil Zulufadders drift endres til å satse mer på utdannelse. Istedenfor mat (fordi familiene klarer seg selv nå), ønsker vi å gi flere anledning til en GOD utdannelse på en god skole og dermed vil også flere få muligheten til høyere utdannelse. I tillegg ønsker vi å gi stipender til flere slik at de kan studere ved et universitet.

Dette betyr altså at mange av våre nåværende fadderbarn vil bli tatt ut av prosjektet – men KUN om familien kan klare seg selv!

Vi håper inderlig at du vil være med videre!

MEN: For å nå våre mål, må vi tenke nytt når det gjelder fadderbidraget. Vi vil gjerne bruke bidraget til å finansiere flere skoleplasser og internat for noen av fadderbarna våre.

Hvilken type fadder ønsker du å være fra januar 2020?

Vi vil gjerne at du tenker igjennom disse forslagene. Men vær oppmerksom på at for å beholde nåværende beløp på bidraget, må vi ha flere faddere pr. barn på skolen. En god utdannelse koster mer enn 250 kr pr mnd.

I NORGE er vi kjent for dugnadsånden. Sammen kan vi løfte! Så vi håper dere synes det er flott å være flere sammen om å hjelpe et barn til kunnskap og muligheten for et bedre liv for seg selv og sin familie.

Senere i høst vil vi be deg velge fra disse alternativene:

  1. Følg et barn på Gratton skole Barna som blir tilbudt plass på Gratton må gjennom flere tester og blir kun tilbudt plass om de har en god forutsetning for å klare seg. Barnet må ha fire faddere. Dette vil dekke skolepengene og litt av internatet hver måned. Resten av kostnadene vil bli dekket av subsidier fra staten og andre betalende elever.
  2. Følg en student på universitet Vi gir et månedlig beløp til mat, transport, toalettsaker, etc. Studenten trenger to faddere. Fra 2018 har Sør-Afrika gratis høyere utdanning for studenter fra underpriviligerte familier. Dette dekker skolepenger, bolig og bøker.
  3. Følg et barn/familie som fortsatt trenger ekstra hjelp Noen familier trenger fortsatt hjelpen vår med matesker. Disse familiene trenger en eller to faddere pr. familie, avhengig av familiens størrelse. Vi vil hjelpe til familien kan ta vare på seg selv. Dersom du allerede ER fadder for et av disse barna, håper vi du ønsker å fortsatt støtte dette barnet.
  4. Bli generell fadder (uten fadderbarn) Donasjonene dine vil gå til skolebøker, bedre lærere, teknologi, sportsutstyr, uniformer og annet som trengs for å drive en god skole.

SPØRSMÅL OG SVAR

1. Hva skjer med mitt fadderbarn?

Du vil i løpet av august motta en egen mail fra oss om hva som gjelder for ditt fadderbarn.

De familiene som nå kan ta vare på seg selv, trenger ikke mer hjelp fra oss. Fra januar 2020 blir det opp til dem selv. Du har gitt dem en fantastisk start i livet! Så tusen takk for det! Og vi slipper dem ikke om det er spesielle behov. Sammen med feltarbeiderne kartlegges alle familiene. Vi vet jo hvor alle bor og skulle det oppstå noe, så er det alltid mulig for dem å komme til oss.

2. Kan jeg fortsatt kjøpe gave til mitt fadderbarn?

Absolutt. Når den nye websiden lanseres (i løpet av september) kan du kjøpe årets julegave til ditt nåværende fadderbarn. Disse vil bli gitt ut fortløpende, vi venter altså ikke til desember. Vi vil sende deg info om ditt barns situasjon før den tid.

Gavebutikken vil bestå og du kan kjøpe gaver som vanlig fremover.

3. Mitt fadderbarn er HIV-positiv. Vil han/hun få medisin?

HIV-medisin er gratis i Sør-Afrika og alle som tester positivt begynner på medisin umiddelbart. Leger Uten Grenser jobber i Eshowe og har nylig fått internasjonal anerkjennelse for arbeidet de har gjort. Alle gravide testes automatisk.

4. Hvorfor satser Zulufadder hovedsakelig på barn som er akademisk flinke?

Etter å ha vurdert dette grundig, har vi innsett at Zulufadder verken har midler eller kapasitet til å starte en yrkesskole. Vi må satse på å bli best innen ett område.

Alle nåværende Zulufadderbarn vil få mulighet til å gå på Gratton i fremtiden dersom de består opptaksprøvene, og alle vil også ha muligheten til å motta stipend fra oss dersom de kvalifiserer til høyere utdanning etter videregående skole. I tillegg kontakter vi de rurale skolene for å finne de beste elevene.

5. Hva skjer med Zulufadders lokalt ansatte?

Noen ansatte vil beholde jobben sin eller bli omplassert. Andre ønsker å drive egen barnehage eller studere, og noen har allerede startet med kyllinggårder, geiter eller grønnsakshager.

6. Skal Zulufadder fortsatt bygge hus til familier?

Den sørafrikanske staten har bygget mange hus de siste årene. Også noen av Zulufadders familier har fått nytt hus av dem. Dette kommer staten til å fortsette med. Og det er vi alle veldig glade for.

Spørsmål eller kommentarer?

Det er viktig for oss at alt vi gjør er gjennomsiktig, og derfor sier vi allerede nå hva som skal skje fremover. Du kan når som helst ta kontakt med oss dersom du har spørsmål, kommentarer eller ønsker å komme med innspill. Vi vil holde dere oppdatert med ny informasjon underveis.

E-postadressen vår er: post@zulufadder.no. Du kan også bruke Facebook Messenger for å sende oss meldinger.

Vi håper at dere blir med oss på denne spennende veien videre! Bli med å endre livene til barna for alltid ved å gi dem en utdannelse.

Med vennlig hilsen Mari og Silvia